Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Japan slirar i svenska spår

Publicerat fredag 23 augusti 2013 kl 17.46
Vintercykling på export
(1:45 min)
Christine Sisell vid Regionala Mobilitetskontoret Gävleborg hoppas på en lyckad export av Vintercyklisten till Japan. Foto:Rebecca Göransson/Sveriges Radio

Vintercyklisten, alltså Gävle kommuns satsning för att få flera att cykla på vintern, går nu på export till Japan. På fredagen fick Gävle besök av den japanska forskaren Ayako Taniguchi som vill få fler japaner att använda cykeln vintertid. Christine Sisell vid Regionala Mobilitetskontoret Gävleborg berättar om mötet.

I de norra delarna av Japan har man under vintersäsongen nämligen stora problem med luftföroreningar från bilkörning. För det krävs ändå vissa förutsättningar för att köra ett sådant här projekt.

– Ett sådant här projekt minskar ju bilåkandet, men vi är lite oroade att det är så få cykelbanor där, säger Christine Sisell vid Regionala Mobilitetskontoret Gävleborg

I Gävle har koldioxidutsläppet minskat med totalt 15,5 ton genom att många har cyklat istället för att ta bilen under dom tre år som Vintercyklisten har genomförts.

Det man vet om japansk kollektivtrafik är ju att de trycker in folk i tunnelbanan, men det här handlar väl inte om centrala Tokyo?

– Precis, de sa det under mötet att det är lite mindre städer. Och mindre städer i Japan det var ju ungefär runt en miljon så det är fortfarande väldigt stora städer. Men vi jämförde med Köpenhamn, de har lyckats och det är en stor stad.

Christine Sisell delade med sig av kunskapen från Vintercyklisten till forskaren Ayako Taniguchi. Bland annat att cyklisterna som deltar i projektet ger väldigt mycket feedback som till exempel om snöröjningen fungerar och om något behöver förbättras i cykelstråket.

– Det ger kommunerna väldigt mycket, menar Cristine Sissel

Vintercyklisten gjorde stort intryck hos Ayako Taniguchi, speciellt användandet av vinterdäck på cykeln.

– De blev väldigt fascinerade av dubbdäcken som alla deltagare får. Det är fantastiskt att cykla på vintern med dubbdäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".