Fjärran Höjderbadet i Gävle där drunkningstillbudet inträffade. Foto: Lovisa Löwenborg

Badsäkerheten ses över efter drunkningstillbud

Badsäkerhet i Gävle ses över
1:38 min

Gävle kommun vidtar nu flera åtgärder som ska förebygga drunkningstillbud av det slag som på i onsdags drabbade en sexårig pojke på det kommunala Fjärran Höjderbadet i Gävle.

Pojken räddades i sista stund av badvakterna och kommunens kultur- och fritidschef Kajsa Ravin ser nu till att stänga kommunens obevakade bad i förtid för säsongen.

– Vi stänger Hemlingbybadet några dagar tidigare eftersom det är ett obevakat bad där vi har skyltar att här badar man på egen risk.

Är varningsskyltar en klen ersättning för badvakter?

– Vi vill ju att våra besökare ska känna sig trygga när de är på våra anläggningar. Men bara skyltar räcker ju inte om barn är där, säger Kajsa Ravin. 

Inför kommande säsong finns det all anledning att förstärka badplatsen med badvakter menar Kajsa Ravin.

– Under hösten har vi planerat en ny fritidsavdelning och där blir det att alla baden kommer att höra till samma organisation. Det gör att man gör lika på alla bad.

Dessutom ska simkunnigheten förtärkas - det genom att ett försök med simundervisning bland sexåringarna nu ska omfatta alla förskolebarn i Gävle

– Det blir permanent från höstterminen 2013, då kommer all som har börjat förskoleklass att ha 16 tillfällen.

Kommunen gör alltså sitt bästa för tryggare bad säger Kajsa Ravin, men hon påminner också om att det ytterst bara är föräldrarna som kan garantera sina barns säkerhet i bassängen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".