1 av 5
Det första flygplanet som visades upp i Bollnäs för 100 år sedan fanns på plats igen på lördagen. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio
2 av 5
En Blériot XI var det första flygplanet som lyckades korsa den engelskanalen 1909. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio
3 av 5
Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio
4 av 5
Mikael Carlsson har lagt ner många timmar på sin Blériot XI. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio
5 av 5
Ella Hansson hoppades på att få flyga under flydagarna i Bollnäs. Foto: Magnus Hansson

100-årigt flygplan visade upp sig i Bollnäs

1:19 min

För exakt 100 år sedan fick hälsingarna uppleva något de aldrig varit med om tidigare. Ett flygplan visade upp sig och tusentals människor kom till Bollnäs för att titta. Det var en Blériot XI som flög över bygden och på lördagen, under flygdagarna, fick bollnäsborna uppleva samma sak igen.

– Det är svårt att beskriva känslan, men den är otrolig. Att känna historiens vindslag. Det var precis 100 år sedan, säger Hans Dunder som är ordförande i Bollnäs flygklubb när han står framför en Blériot XI som visade upp sig i Bollnäs på lördagen.

Blériot XI är ett monoplan som användes av den franske flygpionjären Louis Blériot vid den första flygningen över Engelska Kanalen 1909. 23 augusti 1913 kom planet till Bollnäs och uppståndelsen var stor. 100 år senare var väl inte uppslutningen lika stor, men en hel del flygentusiaster hade sökt sig till flygfältet i Bollnäs för att vara med under flygdagarna.

De möttes av en klarblå himmel och knappt någon vind alls. Något som är ett måste för att Blériot XI ska kunna lyfta. Och just vädret gladde Mikael Carlsson från Skåne, som äger och flyger det plan som visades upp på lördagen, för det är inte helt lätt att flyga en Blériot XI.

– Det är ingen njutbar flygning, det är det inte. Men det är en fruktansvärt historisk känsla. Man känner sig bra efteråt. Det är inte som en modern maskin som flyger sig själv utan man får jobba med den hela tiden. Det är också en del i utmaningen med de här maskinerna. Att man lyckas hålla dem i luften 100 år senare, berättar piloten Mikael Carlsson.

En som var på plats vid flygfältet på lördagen var Ella Hansson, som var där för att kolla in flygplanen med sin mamma. Men hon ville inte bara titta på flygplanen utan gärna  flyga också något hon tycker är spännande:

– Det är lite pirrigt när marken är så lång ner, berättar Ella Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista