Polishuset i Gävle. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio.

Springpojkar utnyttjas av kriminella

1:31 min

Som Ekot rapporterat i dag utnyttjas i stora delar av landet springpojkar, i vissa fall så unga som 11-åringar, av äldre kriminella för att göra tjänster åt dem; exempelvis förvara eller transportera knark och vapen. Detta enligt en granskning i P1:s Kaliber.

I Gävleborgs län är fenomenet ännu ovanligt, men polisen är observant och det finns en medvetenhet om problematiken.

– Gävle och Gävleborgs län har småstäder som inte riktigt fått den här storstadsmentaliteten. Men självklart är vi vakna och medvetna om problemet att det kan förekomma, och kanske gör det utan vår vetskap. Men vi har inte fått några indikationer på att det gör det, säger Johan Bast, ungdomspolis i Gävle.

Kriminella använder sig av tonåringar som inte är straffmyndiga för att till exempel förvara knark eller vapen. Enligt Kalibers granskning så kan springpojkarnas tjänster också bli en sorts lärlingsperiod och tonåringarna riskerar att bli kvar i kriminella gäng.

För att förhindra att denna problematik växer sig större i Gävleborg gäller det att alla är uppmärksamma, säger Johan Bast.

– Vet man om någon som förvarar eller gör tjänster åt äldre kriminella så kan man, om man inte vill gå direkt till polisen, kontakta en vuxen på fritidsgård eller skola. Så vi får kännedom om det och kan bryta den kriminella spiralen så tidigt som möjligt, säger Johan Bast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista