Trots att Förvarets fönster förra året försågs med säkerhetsglas (bilden) gick de att forcera. Foto Fernando Arias/ Sveriges Radio (arkivbild)

Tre fritogs från Migrationsverkets förvar

0:18 min

Tre män mellan 30 och 40 år gamla fritogs vid 23.30-tiden på lördagen från Migrationsverkets förvar i Gävle. Enligt ett ögonvittne var det närmare åtta män som utifrån samlades vid ett av förvarets fönster och tre eller fyra slog sedan sönder det med yxor och släggor så att de tre förvarstagna kunde rymma.

Ögonvittnet jagades från platsen, uppger Gävleborgspolisen, och de tre rymlingarna försvann sedan spårlöst.

Polisen har trots husrannsakan i rymlingarnas rum och kriminalteknisk undersökning inte kunnat återfinna någon av de tre och de är nu därför efterlysta.

"Alla är chockade"
På förvaret rådde på söndagen en chockartad stämning efter den dramatiska fritagningen. Upprördheten är stor, berättar Tommy Harnesk som är chef för förvaret:

– Det är klart att det inte är roligt att vara med om en sådan här händelse. Både de anställda och de förvarstagna själva är chockade säger han.

– Dagens uppgift blir därför att lugna ner alla och komma tillbaka till ett normalt läge igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista