Smeden Fredrik Thelin lär ut länksmide till Signe Persson och Amanda Olsson Sjöstrand. Foto: Hasse Persson/ Sveriges Radio

Hantverkspraktik för 700 i Nordanstig

1:33 min

Samtliga 700 elever i Nordanstigs skolor kommer under några veckor handgripligt få lära sig om den lokala historien och hantverk 100 år bakåt i tiden. Genom praktiskt arbete ska barnen under en dag lägga bok och bänk åt sidan för att i stället skapa med huvud och händer.

I Bergsjö är det smeden Fredrik Thelin som denna dag får agera läromästare till skolbarnen.

Hans idé är att låta varje barn tillverka en länk till en kedja och då samtidigt passa på att låta var och en smida in en önskan i sin länk.

– När alla 700 ungar sedan har gjort det, kommer den här kedjan att bli magisk, lovar han.

Kulturhistorien får liv
Säkert är emellertid att denna pedagogiska metod på en och samma gång kan smälta samman saga, verklighet, hantverk, historia, händer och huvud. Alltsammans ute vid en bäck i ett levande gammal hantverksområde.

Både statens kulturråd och Nordanstigs kommun är med och betalar den här satsningen, berättar Janina Stoor som är den som håller i trådarna.

– Syftet är att belysa den fina kulturhistoria som Nordanstig bär på. Vi har ju ett stort hantverksarv att förvalta, särskilt här i Gränsfors där det forsande vattnet skapat både industrihistoria och nya företag, säger Janina Stoor.

Hantverk är nytt för många
Eleverna får pröva gipsarbete till en staty, trähantverk och alltså bidra till den magiska kedjan i Fredrik Thelins smedja.

– Det är faktiskt inte så många av barnen som vet vad en smed är och gör. Därför är det jätteviktigt för mig att få visa upp den här gamla fina hantverkstradionen som är min passion, säger Fredrik Thelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista