Tågtrafik stoppad på grund av kopparstölder. Foto: Frida Olsson/Sveriges Radio. Arkivfoto.

Kopparstölder stoppade tågen

1:37 min

Kopparstölder stoppade under måndagsmorgonen tågen mellan Uppsala och Gävle. På en sträcka mellan Tierp och Tobo har det varit helt stopp, men strax efter klockan nio på morgonen kunde man öppna ett av de två spåren för trafik. Man hoppas att tågtrafiken ska vara igång under eftermiddagen.

Sten Wickberg, verksamhetschef för signal- och säkerhetssystem på Trafikverket, säger att kopparstölder som orsakar förseningar är ett problem som blivit större.

– Kopparstölder är någonting som har eskalerat de senaste åren, och det tror jag har att göra med att priset på världsmarknaden är högre nu än vad det har varit tidigare.

Tågtrafiken stoppas på grund av säkerhetsrisken som uppstår när jordningskablarna stjäls. Kablarna ser till att järnvägsanläggningarna inte blir strömförande.

Trafikverket har försökt stoppa kopparstölderna genom att ersätta koppartråden med aluminiumtråd eller märka koppartrådarna så att de ska kunna spåras.

Den försenade tågresenären Christina Engman blev en och en halv timme sen till ett möte i Falun, men är ändå nöjd över hur situationen hanterades.

– Jag har fått jättegod hjälp. En taxi ska köra mig till Falun.

 

Reporter Elin Häggberg

Håkan Jarl på Tågkompaniet intervjuad av Erik Möller

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista