Ulrika Krantz. Foto:Mikael Sanner/Sveriges Radio

Ulrika har fått kämpa för sin autistiske sons rättigheter

2:25 min

I somras åkte Ulrika Krantz med familj till Rhodos.

Det var första gången som de åkte med sin 14-årige son Johan som är autistiskt och hyperaktiv - det blev en lärorik resa.

– Som förälder till ett autistiskt barn måste man kämpa jättemycket. Det finns mycket okunskap framför allt hos de som bestämmer, säger Ulrika.

Hon nämner som ett exempel att hon redan från det att Johan var fem år har försökt att få en utredning till stånd om en personlig assistent till honom.

– En sådan utredning skall genomföras om en förälder kräver det, berättar Ulrika, som än i dag inte fått gehör för det kravet. Rektorn på särskolan vill inte gå med på det, säger hon.

Men nu orkar hon inte kämpa längre.

– Han har det ändå ganska bra med sina pedagoger just nu.

En annan sak som inte fungerar är sjukvården, enligt Ulrika. När jag kommer till sjukhuset med Sebastian går allting snabbt och rätt till, men när jag kommer med Johan tar allting mycket längre tid och han får mycket sämre bemötande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista