Pappa åtalas för drunkningstillbud i Iggesund

"Finns inte så många rättsfall"
1:51 min

Det är ganska ovanligt att föräldrar åtalas när deras barn är inblandade i olyckor. Men det har åklagare Carl-Johan Granlund nu gjort när det gäller ett drunkningstillbud på badhuset i Iggesund. En 3-årig pojke var nära att drunkna när pappan befann sig i en annan del av badhuset.

Pappan åtalas för framkallande av fara för annan och vållande till kroppsskada.

– Det finns inte så många rättsfall så det är jättesvårt. Men jag anser att i det här fallet var omständigheterna sådana att det måste prövas av en domstol.

15 mars var den 3-årige pojken på badhuset i Iggesund med sin pappa och syster. 3-åringen badade själv i barnbassängen med armpuffar medan pappan och systern var vid den stora bassängen i lokalen intill. Pappan hade ingen uppsikt över pojken och kunde inte se barnbassängen där han satt.

– Med tanke på barnets ålder och simkunnighet anser jag att vårdnadshavaren borde ha befunnit sig i barnets omedelbara närhet.

Ett par kvinnor vid barnbassängen upptäcker att 3-åringen flyter livlöst med ansiktet ned i vattnet och får upp honom. En badvakt gör mun mot mun metoden på pojken och efter ett par inblås börjar han andas spontant.

Han förs till sjukhus för undersökning och efter att läkare konstaterat att pojken inte fått några bestående skador av händelsen får han åka hem. Om pappan fälls i tingsrätten är det osäkert vad det kan bli för straff säger åklagare Carl-Johan Granlund.

– Det beror ju helt på. Det är klart att det ingår fängelse i straffskalan i sån här typ av brottslighet. Men jag har svårt att tänka mig att påföljden ska bestämmas till fängelse.

Det här är inte det enda fallet, så sent som i förra veckan var ett barn nära att drunkna på Fjärranhöjderbadet i Gävle. Om även det leder till åtal är något som åklagare Carl-Johan Granlund inte kan svara på i dag.

– Det är omöjligt för mig att säga. Jag vet inte ens om Fjärranhöjderhändelsen är polisanmäld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".