1 av 2
Landstinget vill stänga Stortorget Din hälsocentral i Gävle för att spara pengar. Foto: Love Liman / Sveriges Radio
2 av 2
Ulla Waxin, divisionschef Division Primärvård på Landstinget Gävleborg Foto:Landstinget Gävleborg

Patienter upprörda över förslaget att stänga hälsocentral i Gävle

1:54 min

Landstinget behöver spara pengar och vill därför lägga ned Din hälsocentral på Stortorget i Gävle. Stängningen förväntas möjliggöra kravet på att klara en ekonomi i balans för primärvården 2014. Hälsocentralen har många äldre patienter och flera är oroliga över var de nu ska ta vägen.

– De får inte göra det, det får de absolut inte göra! Jag utnyttjar den väldigt mycket så för mig blir det nästan en katastrof när man är så pass gammal att man måste gå hit och få recept och lämna prover, berättar en patient som vill vara anonym.

Landstinget ska spara pengar inom primärvården. Och anledningen till att stänga just hälsocentralen på Stortorget i Gävle är att det finns många andra hälsocentraler i området. Det berättar Ulla Waxin, divisionschef Division Primärvård på Landstinget i Gävleborg.

– Skulle vi välja en hälsocentral som inte är så central så skulle det bli mycket värre för patienterna, att de skulle få åka längre. För nu finns det flera andra som de kommer att kunna gå till, säger hon.

Mellan sju och nio miljoner räknar Landstinget med att spara på nedläggningen.

– Vi har tittat på olika alternativ, som att dra ned lite på alla hälsocentraler. Men att ta bort en hälsocentral är det som får minst följder både för arbetsmiljön för personalen och för patienterna.

Ingen av de runt 25 anställda har ställt upp på att bli intervjuad men de berättar om att de blev chockade av förslaget. Men patienterna är desto mer högljudda. Ulf Ramsäll är en av de omkring 6600 patienter som kan få flytta till en ny vårdcentral. Han är orolig.

– Det är förskräckligt. Man har nära och man har gått här i flera år. Jag kan ju hamna var som helst. Men jag ska lista mig nu på Drottninggatan. Får se hur det blir.

Ulla Waxin kan inte se något skäl till att förslaget att lägga ner inte drivs igenom men det formella beslutet ska tas vid landstingsstyrelsens sammanträde den 23 september. En nedläggning skulle i så fall kunna ske i början av nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista