Bärplockarna avhystes från lägret i Tönnebro. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio

Bärplockare borta efter flytt från Tönnebro

1:34 min

För en vecka sedan avhyste Kronofogden ett hundratal bärplockare som haft sina tillfälliga bosättningar i skogarna i Tönnebro under en längre tid i sommar. Men vart bärplockarna nu tagit vägen är det ingen som vet.

En av dem som fick plocka ihop sina saker och dra vidare var Ratka från Bulgarien. Hon har kommit med sin hjärtsjuke man och åttaårige son från Bulgarien för att plocka bär att sälja.

Men var Ratka och hennes familj, och de andra bärplockarna, tagit vägen efter avhysningen är det ingen som vet, säger Jan Ekholm vid Gävleborgspolisen till P4 Gävleborg.

På platsen där den största, nu avhysta, bosättningen fanns så har det nu kommit runt 25 nya bärplockare och slagit sig ner, berättar Jan Ekholm.

Det är Kronofogden som avhyser bärplockare efter ansökan från markägaren, i det här fallet Bergvik Skog. Markägaren får betala 600 kronor per person som avhyses.

Efter avhysningen i Tönnebro finns inga fler ansökningar om att avhysa bärplockare i Gävleborg, säger Denis Cetin på Kronofogden till P4 Gävleborg.

Pako, en av bärplockarna som förra veckan blev avhyst från bosättningen i Tönnebro, berättade då (Ljudklipp) att de inte kunde ta sig vidare så långt och att de är romer från Bulgarien som inte har någonting i sitt hemland.


Under tisdagen kommer vi på P4 Gävleborg att ägna hela dagen åt bärplockningen och situationen för de som plockar. Nu vill vi ha in dina åsikter. Vad tycker du? Hur ska situationen för bärplockarna lösas? Ring till vår telefonsvarare på nummer 026-64 99 99 och följ diskussionen i sociala medier.

 

Reportrar: Elin Häggberg och Linda Lund
Webb: Torbjörn Näslund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista