Personer med rötterna i Gävleborg lockades till Junibacken på söndagen. Foto: Lisa Abrahamsson / TT /Scanpix.

Blivande hemvändare invaderade Junibacken

6:33 min

I helgen överöstade dialekter från Gävleborg med råge stockholmskan på Junibacken i Stockholm. Tusen utflyttade kom till nöjesparken i förhoppning om att de skulle lockas tillbaka till sitt forna hemlän.

Sandvik mötte upp med ansiktsmålning och ballonger, Brynästigern skrämde vettet ur vissa barn och Furuvik var där med långa mannen på styltor.

– Det var full rulle, och ännu fler aktörer på utsidan som mötte upp med bus och stoj, säger Mikael Nyman näringslivsutvecklare i Gävle kommun.

Det var fokus på barnen när Gävleborgare och personer från Västernorrland bjöds in under söndagen till Junibacken i Stockholm. Tanken var att marknadsföra länet och förmedla kontakter med bland annat näringslivet – för att i förlängningen göra att flera flyttar tillbaka till länet.

Målgruppen var personer mellan 28-40 år. Alltså den period i livet då många människor har småbarn och börjar snegla mot en lugnare vardag och avlastning i form av föräldrar och vänner i uppväxtorten.

– Det handlar inte bara om att skapa inflyttning. Vi vill hjälpa näringslivet att hitta talanger så att vår region kan utvecklas minst i samma takt som resten av Sverige. Vi hoppas att aktiviteterna kan leda till att vi hittar fler talanger som kan utveckla våra samhällen.

– Men jag tror att det är en långsiktig arbetsmetod och vi måste se det på det sättet, säger Mikael Nyman.

Totalt kostade kalaset ungefär 300.000 kronor, en kostnad som delas mellan de 25 inblandade aktörerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista