1 av 3
Risto får via en telefonplan veta att familjen måste packa och flyttat från platsen inom en timme. Foto: Lina Lund/Sveriges Radio.
2 av 3
Risto, Ratka och sonen Giorgio, åtta år, i tältlägret i Tönnebro. Foto: Lina Lund/Sveriges Radio.
3 av 3
Giorgio, åtta år, i tältlägret som varit hans hem under sommaren. Foto: Lina Lund/Sveriges Radio.

Swedwatch: "Inför avgift för bärgrossisterna"

0:20 min

Den ideella organisationen Swedwatch föreslår nu en avgift för bärgrossister. Pengar som ska kunna användas för att hjälpa bärplockare till en drägligare tillvaro i Sverige.

Tusentals bärplockare kommer varje år till Sverige från några av EU:s fattigaste länder. En del av dem kommer på egen hand, så kallade fria plockare. Dessa är vanligast i de mellersta delarna av landet, medan plockare i norr oftare är knytna till ett företag där ett arbetsgivaransvar finns.   

De fria plockarna kan få tolv till sex kronor för ett kilo bär och bor ofta i tältläger i skogen eftersom de inte har råd med en bostad. Gång på gång måste de flytta och hitta en ny lägerplats eftersom de blir avhysta.

– De finns inte toaletter, kan vara brist på vatten och finns ingen elektricitet. Samtidigt ska de arbeta. Det är förstås oacceptabelt när det är så dåliga villkor, säger Mats Wingborg på Swedwatch.

Men samtidigt är frågan vem som ska ta ansvar för att dessa människor får en drägligare tillvaro i Sverige. Ibland är det landets kommuner som tvingas ingripa och hjälpa de fria bärplockarna, utan att kommunerna får något stöd i sitt arbete.

– Dessutom finns det en risk att om kommuner sätter ut torrtoaletter och containrar så kan lägren växa ännu mer. Det är inte önskevärt med stora läger, säger Mats Wingborg.

Mats Wingborg på Swedwatch vill att kommunerna ska få möjlighet att flytta och dela upp läger utan att gå omvägen via Kronofogden, vilket de måste göra i dag.

Swedwatch förslår även en avgift kopplad till grossisterna och inköparna som köper bär av fria plockare, pengar som ska gå till en drägligare tillvaro för bärplockarna.

– Avgiften kunde användas till kommunerna för humanitärt stöd. Man skulle exempelvis kunna söka pengar från en fond, säger Mats Wingborg.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista