Bibliotekarien Ann-Christine Johansson Rissén är glad att så många besöker biblioteket i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Bibblan i Bollnäs besöks flitigt

"Biblioteket ska vara en mötesplats"
1:27 min

Biblioteket i Bollnäs har de flitigaste besökarna i länet och ligger på 17:e plats i landet. Det visar siffror från Svensk Biblioteksförening. I genomsnitt besöker invånarna i Bollnäs sitt bibliotek 11,9 gånger per år.

Antalet besök på biblioteket i Bollnäs har ökat med 30 %. Bibliotekarien Ann-Christine Johansson Rissén är inte förvånad över statistiken utan menar att det är en medveten satsning som nu visar sig.

– Vi satsar medvetet här i Bollnäs på att biblioteket ska vara en mötesplats. Det är inte bara böcker. Det är internetdatorer, olika evenemang, familjelördagar och liknande saker.

Rapporten från Svensk Biblioteksförening visar bland annat att barn i Ovanåker och Ljusdal lånar mycket barnböcker, mer än riksgenomsnittet.

I Ljusdal uppgår utlåningen av barnböcker till 31,9 böcker per barn och år. I Ovanåker 23,6 böcker. Genomsnittet i riket är 18 böcker per barn och år.

Statistiken visar också att invånarna i Bollnäs besöker sitt bibliotek 11,9 gånger per år. Riksgenomsnittet är 6,9 besök per år. Endast 16 kommuner i Sverige har mer frekventa biblioteksbesökare.

– Jag besöker biblioteket en gång i månaden, ibland mer, säger Karin Persson.

Vad är främsta orsaken till att du besöker biblioteket?

– Lånar böcker, deckare.

Vad tänker du läsa nu?

– Anna Jansson, Karin Gerhardsson och Jonas Moström.

– Jag är här ungefär en gång i veckan, säger Anita Westelius.

Hur kommer det sig att du är här så ofta?

– Jag lyssnar mycket nu och läser.

Vad är favoritgenren?

– Ja det är deckare, äventyr och blomböcker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".