1 av 2
Efter åtta år i Sverige ska Hanna Elias och hennes svenskfödda barn avvisas till Etiopien. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio
2 av 2
Lokalpolitikern Peter Nordebo har startat en namninsamling för Hanna Elias och hennes barn. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio

Namninsamling för att avvisningshotade Hanna Elias och hennes två barn i Arbrå ska få stanna

"Jag kan inte sova och äta"
1:51 min

En kampanj har startats på sociala medier för att etiopiern Hanna Elias och hennes två barn, som bor i Arbrå, ska få att stanna i Sverige. Nyligen beslutade Migrationsöverdomstolen att inte ta upp Hanna Elias och hennes två barns ärende för omprövning. Därmed står det klart familjen, efter åtta år i Sverige, ska avvisas till Etiopien. Där Hanna Elias riskerar att fängslas.

– Jag är väldigt sjuk. Jag kan inte sova. Jag kan inte äta. Mina barn går inte i skolan. Det är jättedåligt, berättar Hanna Elias när jag träffar henne och hennes två döttrar som är fyra och sex år gamla på Röda Korset i Arbrå.

Det var för åtta år sedan som Hanna Elias lyckades fly från ett fängelse i Etiopien. Hon hade innan dess sett sin bror blivit dödad av polisen och hon själv fängslades för att hon tillhörde det oppositionella partiet Kinjt.

Hennes båda barn är födda i Sverige och har aldrig varit i Etiopien. Barnens far, som nu bor i Stockholm, kommer från Etiopiens fiendeland Eritrea och verkställs avvisningen splittras familjen enligt folkpartisten Peter Nordebo från Vallsta:

– Det är ju djupt omänskligt att svenska staten genom Migrationsverket och Migrationsöverdomstolen separerar två stycken barn från sin pappa för all framtid.
Vad ser du för möjligheter för Hanna Elias och hennes barn?
– Jag önskar mig att Regeringen fattar ett beslut om att ge en ny amnesti för barnfamiljer som är i den här och i liknande situationer, säger lokalpolitikern Peter Nordebo.

Det är Peter Nordebo som nu startat en namninsamling på sociala medier för att  Hanna Elias och hennes barn ska få stanna i Sverige. Omkring 200 underskrifter kom in under det första dygnet och Peter Nordebo hoppas att det engagemang som finns ska få upp ögonen på de som bestämmer.

– Jag tror det gör klart för beslutsfattare av olika slag, både tjänstemän och politiker, att det finns en stor medmänsklighet i det svenskafolket och att vi inte vill se att vi hanterar människor på det här viset, säger Peter Nordebo.

Hanna Elias oroar sig nu för framtiden. Skickas hon tillbaka till Etiopien riskerar hon att fängslas och hennes barn hamna på gatan.

– Jag kanske hamnar i fängelse igen och då kan jag inte hjälpa barnen. Kanske sätts barnen på vägen, förklarar Hanna Elias.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".