I Tingshuset i Hudiksvall hölls rättegången mot den 55-åriga man från södra Sverige som misstänks ha knivhuggit sin styvfar. Foto:Elin Häggberg/Sveriges Radio Gävleborg

Mordåtalad psykiskt störd

Den 55-årige man som står åtalad för att ha mördat sin styvpappa i Söderhamns kommun lider av en allvarlig psykisk störning både nu då händelsen inträffade. Det har rättsmedicinalverket kommit fram till i sin utredning.

Händelsen inträffade den 16 maj i år då den åtalade mannen ska ha sprutat citronsyra i sin styvpappans ansikte och sen huggit honom ett flertal gånger med kniv. Förra månaden ställdes han inför rätta, åtalad för mord.

Domstolen beslutade att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Den har alltså nu visat att han bedöms lida av en allvarlig psykisk störning nu och vid tiden för brottet.

Vidare gör Rättsmedicinalverket bedömningen att det finns risk att han återfaller i allvarlig brottslighet och att han har behov av psykiatrisk vård.

Utlåtandet innebär att mannen kan dömas till rättspsykiatrisk vård i stället för till fängelse.

Mordrättegången som började förra månaden fortsätter nästa vecka då Hudiksvalls tingsrätt väntas gå igenom den rättspsykiatriska undersökningen.

Den åtalade mannen har tidigare dömts till både rättpsykriatisk vård och fängelse för olika våldsbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista