Kan älgen till höger månne vara ett alternativ till Gävles nya logotyp? Montage: Sveriges Radio

Borde Gävle ha en älg istället för en bock?

3:45 min

Tidigare i veckan lanserades Gävles nya logotyp som tagits fram av lokala företagare och föreningar tillsammans med Gävle kommun. Loggan är en bock formad som ett G som i Gävle men under morgonen har vi hört upprörda röster om att bocken tillhör Hälsingland och inte Gästrikland och Gävle.

– Vi har gjort varumärkesmätningar där man tittat på vad som är Gävles identitet och där kommer Gävlebocken på en stark förstaplacering och då kändes det viktigt och rätt att använda den i symbolen, att den kopplas till det som vi känner oss bekväma och hemma med, säger Tove Elvelid som är näringslivschef i Gävle kommun.

"Bocken tillhör Hälsingland"
Men i Hälsingland har röster höjts om att bocken egentligen kommer från Hälsingland och att Gävle istället borde valt en annan logotyp. Jörgen Rystedt är aktiv inom F15:s kamratförening i Söderhamn och han vill ha tillbaks bocken till Hälsingland.

– Traditionsenligt så tillhör bocken Hälsingland eftersom den var en del av Hälsinge regemente som sedan flyttade ner till Gävle, säger han.

"Vi gillar att samsas om saker"
Men Tove Elvelid tycker inte att det ena utesluter det andra och vill lyfta fram Gävlebockens speciella egenskaper och tycker därför att logotypen är en perfekt symbol för Gävle.

– Vi gillar att samsas om saker och jag kommer från Hälsingland själv så jag är uppväxt med hälsingebocken men Gävlebocken är ju någonting annat. Gävle associeras otroligt mycket med en bock så vi tycker att vi får vara med på den också, säger Tove Elvelid som är näringslivschef på Gävle kommun.

P4 Morgon tog saken i egna händer och satte ihop en alternativ logotyp för Gävle med utgångspunkt ur Gästriklands landskapsvapen. Resultatet ser du ovan.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista