1 av 3
Landstinget vill stänga Stortorget Din hälsocentral i Gävle för att spara pengar. Foto: Love Liman / Sveriges Radio
2 av 3
Carina Östansjö (FP). Foto: SR Gävleborg
3 av 3
Landstingsrådet Tommy Berger (S) och oppositionsrådet Patrik Stenvard (M). Foto: Linnea Johansson / Sveriges Radio

Nedläggning av hälsocentral i Gävle kritiseras

0:57 min

Landstingsmajoritetens beslut att lägga ner Stortorgets hälsocentral i Gävle får kritik av oppositionen, Samverkan Gävleborg.

De menar att Hälsocentralen har ett perfekt läge då patienterna lätt kan ta sig dit samtidigt som de kan uträtta andra ärenden på stan.

Dessutom menar Samverkan Gävleborg att nedläggningen av en hälsocentral som går med underskott inte löser Primärvårdens ekonomiska bekymmer.

– Det är en hälsocentral som ligger väldigt centralt, det är många som har valt den hälsocentralen och det finns en anledning till det och det är att det är lätt att ta sig dit. Tillgängligheten är väldigt viktig, säger Carina Östansjö är oppositionsråd för Folkpartiet

– Drygt 6 000 patienter blir utan sin hälsocentral som man är van att gå till. Man känner oftast personalen där och som man har förtroende för. Det är viktigt när man är i den situationen att man behöver sjukvård.

Hur skulle ni vilja lösa den ekonomiska situationen i landstinget?

– För att vi ska kunna komma med förslag så vill vi först se all fakta, och det har vi inte fått gjort. Så just nu har vi lite svårt att säga vad vi vill göra, vad vi ska göra. Men vi har krävt av majoriteten att få all fakta, så vi får återkomma med våra förslag, menar Carina Östansjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista