Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio

19-åring dömd till samhällstjänst för skjutna rutor

En 19-årig man från Söderhamn fälldes på onsdagen för 11 fall av skadegörelse under december 2012. Under rättegången berättade 19-åringen att han köpt en kolsyrepistol för att öva prickskytte. Men han ville inte komma ihåg vad han skjutit på eller varför.

I polisförhör i december berättade han desto mer, att han i en lånad bil åkt runt i Söderhamn att han vevat ned fönstret och skjutit sönder rutor på bland annat sju busskurer.

I tingsrätten tog han delvis tillbaka sitt erkännande och tog bara på sig förstörelse av en busskur. Att han erkänt vid tre polisförhör berodde endast på att han var rädd att bli häktad och ville hem.

Den förklaringen köpte inte åklagaren och inte heller Hudiksvalls tingsrätt som menar att det är en efterhandskonstruktion.

Tingsrätten tycker att det är bevisat att 19-åringen är skyldig till de 11 fall av skadegörelse som han stått åtalad för.

Det handlar om en entrédörr till ett företag i centrala Söderhamn, ett fönster i Ljusne, fyra glasrutor på Norrtullskolan, sju busskurer runt om i Söderhamn och en entrédörr i Ljusne.

Enligt tingsrättens dom handlar det om upprepade fall av skadegörelse för betydande värden.

Brotten har inte begåtts av impuls utan de har förutsatt viss planering.

Men tingsrätten tar hänsyn till mannens ålder och istället för tre månaders fängelse döms 19-åringen till villkorlig dom och samhällstjänst i hundra timmar.

19-åringen ska också betala ett skadestånd på 35.500 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista