Maria Karlsson siktar mot Hollywood efter framgångarna med Snabba Cash. Foto: Christian Höijer Sveriges Radio

Från Snabba cash till Hollywood för Maria Karlsson

1:51 min

På fredag är det premiär för filmen Snabba cash 3 på bio. Och precis som i de tidigare succéversionerna så har Maria Karlsson från Sandarne utanför Söderhamn skrivit manus.

Svensk film i alla ära - nu tar Maria Karlsson sikte mot Hollywood med ett färskt kontrakt med en amerikansk agentur.

– Det här innebär att jag kan börja skriva för amerikanska bolag, men det krävs mycket hårt arbete och kommer inte att ske över en natt, säger hon.

När filmatiseringen av författaren Jens Lapidus bok Snabba Cash gick upp på biograferna i januari 2010 blev den en stor succé med över 600 000 besökare.

När uppföljaren skulle spelas in fick P4 Gävleborg följa med manusförfattaren Maria Karlsson till inspelningsplatsen samma dag som en av filmens nyckelscener spelades in där filmens huvudfigur Jorge, spelad av Matias Varela, kraschar häftigt.

Under fredagen kommer alltså tredje filmen i serien om stureplansstekaren JW och kokainkungen Jorge. Filmen bygger på Lapidus tredje bok, Livet deluxe - och Maria Karlsson har skrivit manus tillsammans med filmens regissör Jens Jonsson.

Lapidus böcker har varit så stilbildande att de givit namn till en helt egen genre som fått namnet Stockholm Noir, det efter förlagor i Los Angeles av mästare som James Cain, Bret Easton Ellis och James Ellroy.

Och den hårdkokta stilen får Maria Karlsson leva med när hon tar sats mot Hollywood.

– Jag ska försöka hålla mig inom Noir-genren som jag etablerat här.

Kommer du att bo i Hollywood?

– Kanske senare, men inte nu. Om det krävs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista