Patrik Hägg, yttre befäl vid polisen i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Lugnare i Bollnäs efter riktad insats mot GBL/GHB

"Det är lugnare just nu än på länge"
1:47 min

I våras genomförde polisen i Bollnäs en riktad insats mot kända GBL/GHB-missbrukare eftersom det var många överdoser under mars månad. Efter insatsen har förekomsten av GBL/GHB minskat kraftigt och även antalet överdoser. Det konstaterar Patrik Hägg som är yttre befäl vid polisen i Bollnäs.

– Det är lugnare just nu än på länge i de här kretsarna. Tillgången verkar vara mindre nu på GBL/GHB, konstaterar Patrik Hägg.

– Så det är inte lika allvarligt nu, men problemet kvarstår, menar Patrik Hägg. 

Bollnäs är en av få kommuner i landet där missbruket av GBL/GHB är utbrett. Det enda GHB relaterade dödsfallet hittills skedde 2009 då en ung kvinna dog efter att ha tagit drogen.

Däremot har det varit många överdoser som krävt akutvård. En period fördes det varje vecka en medvetslös person till akuten. Under mars månad i år förekom det också många överdoser.

– Vi kände då att något måste göras och myndigheten beslutade att vi skulle köra en insats för att jobba mot GBL/GHB-problematiken, berättar Patrik Hägg, yttre befäl vid polisen i Bollnäs.

Samarbetsprojekt
I början av året drog Bollnäs kommun igång ett projekt för att komma tillrätta med problemen. Samarbetspartners är sjukvården, beroendemottagningen och polisen. I april/ maj genomfördes en riktad insats mot framför allt kända missbrukare.

– Det speciella nu var att vi samarbetade väldigt tajt med socialtjänsten och beroendevården. Syftet med insatsen var att få de här personerna som är beroende av GBL/GHB att få kontakt med beroendevården.

–  När vi tog in dem för kroppsbesiktning och höll förhör erbjöds de kontakt med beroendevården. Av de fyra vi tog in var det två som nappade på erbjudandet.

Vård istället för straff
Att missbrukarna erbjöds vård och inte straffades beror på att GBL som är ett lösningsmedel inte är narkotikaklassat. De som brukar medlet riskerar alltså inget kännbart straff, något som försvårar polisens arbete menar Patrik Hägg.

– Det skulle underlätta för oss om det var narkotikaklassat. Givetvis! Vi skulle kunna arbeta på ett helt annat sätt.

Förra året gjorde utredaren Kaj Gustafsson en förstudie som visade att det uppskattningsvis finns 40 personer i Bollnäs kommun som missbrukar GBL /GHB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".