1 av 2
Den sista familjebilden med Bror-Eric och hans närmaste fr v Katarina Bylehn, Margit Nevberg, Mikael och Jon-Erik Bergqvist.
2 av 2
Bror-Eric Bergqvist avled i sitt hem under torsdagsmorgonen. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio.

Konstnären Bror-Eric Bergqvist har avlidit

1:29 min

Konstnären Bror-Eric Bergqvist avled i morse i sitt hem. Han blev 69 år. Bror-Eric var enormt produktiv under sina mer än 40 år med pensel i hand.

Han började som dekoratör vid Domus i Ljusdal på 1960-talet, och blev rikskänd som porrmålaren i Skara där han bodde en tid.

Bror-Eric var folkets konstnär som med raka och folkliga bildspråk med Hälsingland i hjärtat drog hundratusentals besökare till sina ständiga utställningar i Bjuråker.

Med humorn och självdistansen vid sin sida kämpade Bror-Eric Bergqvist mot sin cancer i tre organ. Han var mycket sjuk med blev på vägen betydligt friskare och började måla tavlor som aldrig förr.

För tio dagar sen berättade Bror-Eric om sin önskan i en längre intervju, sen tog sjukdomen helt kommandot och hans sista tavla en akvarell till det kommande barnbarnsbarnet i februari blev aldrig klar.

En alltid ivrig pensel vilar nu vid blocket.

Reporter Hasse Persson - som tecknar ett miniporträtt efter Sök och Finn klockan kvart över tolv i morgon fredag.

Nyheterna, P4 Gävleborg

026-66 65 30

nyheterna.gavleborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista