1 av 2
Utsläpp i Skutskär. Foto: Love Liman/Sveriges Radio
2 av 2
Presskonferens Stora Enso och Baltic Tank angående utsläppet i Skutskär. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio

Stort läckage av svavelsyra i Skutskärs hamn

Olle Widigsson, Skutskärs hamn: "Det är oförlåtligt"
1:01 min

Runt 600 ton svavelsyra kan ha läckt ut i marken i Skutskärs hamn. Svavelsyran kommer från en av företaget Baltic Tank & Bulks tankar som stått i hamnen, och läckaget uppges ha pågått i två månader. Länsstyrelsen i Uppland har polisanmält händelsen.
– Vi lever i en chock, säger Olle Widigsson, styrelseledamot i Skutskärs Hamn och Logistik AB.

Läckaget upptäcktes för en vecka sedan efter att en kund som besökt Baltic Tank & Bulks tank blivit orolig att något inte stod rätt till och kontaktat Skutskärs Hamn och Logistik AB.

I eftermiddags hölls en presskonferens med anledning av läckan och Baltic Tanks styrelseordförande Mikko Laaksonen gav sin förklaring av vad som hände. En del av svavelsyran gick genom golvet och asfalten, ner i marken, genom ett hål stort som en penna.

– Saneringsåtgärderna har planerats i flera dagar, och även idag, säger Mikko Laaksonen.

 

Osäkert hur saneringen ska gå till

Man vet inte ännu hur saneringsarbetet kommer att gå till. En borrning ska påbörjas i morgon för att se hur koncentrationen av svavelsyran ser ut.

– Om det finns samlat i vattenform med höga ph-värden, så kanske man måste sätta ner rör och pumpa upp det. Men det är bara spekulationer än så länge, säger Olle Widigsson, styrelseledamot i Skutskärs Hamn och Logistik AB.

– Olyckor kan vi aldrig undvika här i livet, men att ett företag som Baltic Tank inte rapporterar ett utsläpp på mer än två månader - det är oförlåtligt. Det är ett svagt ord, säger Olle Widigsson.

Hur gick det till när ni fick reda på att det var ett läckage?

– Det här dök upp via en av deras kunder som hade varit nere där på onsdagen förra veckan och kontaktade Stora Enso på torsdagen och sa att det var något som inte stämmer därborta. Det verkar som om det har läckt någonting.

Vet man hur mycket som har läckt ut?

– Ja, en uppskattning som har gjorts är att det är i storleksordningen 600 ton svavelsyra som under två månader har runnit ur botten och ner i marken, säger Olle Widigsson, styrelsemedamot i Skutskärs Hamn och Logistik.

 

"Det är väl aldrig bra att det sker utsläpp som inte är planerade"

Mikael Elmersjö, bygg- och miljöchef Älvkarleby kommun, säger att kommunen blivit informerade av både länsstyrelsen och räddningstjänsten.

- Vår roll i det hela är att vi är tacksamma över att få information. Vi ser ingen anledning att agera utöver den ordinare tillsynsmyndigheten.

- Det är väl aldrig bra att det sker utsläpp som inte är planerade.

 

"Svavelsyra är en stark, aggressiv kemikalie"

Tomas Waara, som är chef för miljöenheten vid länstyrelsen Uppsala säger till P4 Gävleborg att det rör sig om ett svavelutsläpp, men han vet inte hur omfattande utsläppet är. Han säger också att det ska ha pågått sedan juni.

 

Reporter: Linnea Johansson och Tomas Groop/Sveriges Radio P4 Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista