Unionspresent till Norge

I år är det hundra år sedan unionsupplösningen mellan Sverige och Norge. Med anledning av det ska Norge få en gåva från Sveriges riksdag, och med den presenten jobbar nu Evert Vedung, professor vid Institutet för bostadsforskning i Gävle.

Det var ett spännande år 1905. Norge bröt sig ur unionen med Sverige och hur skulle Sverige reagera? Försöka behålla unionen med vapenmakt, eller gå med på att länderna gick skilda vägar?

De hemliga mötena i riksdagen leddes av en Forsbackabo, Christian Lundeberg, brukspatron som under tre betydelsefulla höstmånader blev Sveriges statsminister. Och det trots att det högerparti han tillhörde ville bevara unionen. Christian Lundeberg skrev dagböcker och en del av böckerna ingår i presenten till Norge.

Evert Vedung skrev sin doktorsavhandling om unionsupplösningen 1905 och han kom också på idén om presenten. Den består av protokollen från de hemliga mötena och delar av Christian Lundebergs dagböcker. De lämnas antagligen över till Norge i oktober, då Sverige anser att unionsupplösningen ägde rum. Norge tycker dock att det skedde i juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".