1 av 2
Robert Strid, räddningschef Gästrike räddningstjänst. Foto:Tomas Groop/Sveriges Radio
2 av 2
Tomas Waara, miljöenhetens chef vid Länsstyrelsen i Uppsala som fungerar som tillsynsmyndighet misstänker att ett miljöbrott begåtts efter svavelsyrautsläppet. Foto:Tomas Groop/Sveriges Radio

Utsläppet av svavelsyra kan vara ett miljöbrott

Svavelsyran ska tas bort
1:47 min

I Skutskärs hamn påbörjas idag uppröjningen efter det stora läckage av koncentrerad svavelsyra som under två månader pågått där. Uppskattningsvis 600 ton koncentrerad svavelsyra har runnit ut från en trasig kemikalietank och sugits upp av marken med ännu outredda miljökonsekvenser som följd.

Gästrike räddningstjänst övervakar utsläppet, men genomför ingen insats berättar Robert Strid, räddningschef på plats.

– Räddningstjänsten agerar bollplank åt de inblandade. Men vi är passiva.

Ska det tolkas som att Räddningstjänsten inte är oroliga över  utsläppet av koncentrerad svavelsyra?

– Det är klart att det är oroande att det kommer ut kemikalier i marken. Men det är bundet i marken och det är ingen flyktighet i det så att det kan dra iväg in mot någon bebyggelse, så som läget ser ut nu så är vi lugna.

Fortfarande återstår 2 500 ton svavelsyra i den läckande tanken, vad händer med den?

– Det kommer ju att påbörjas en pumpning av den, därefter är ambitionen att tömma anläggningen.

Enligt företaget BalticTank & Bulks som äger tanken var hålet i tankens botten så litet att omfattningen av läckaget underskattas. Resultatet blev att mer än 1100 ton frätande svavelsyra läckte ur.

Hälften kunde tas om hand men omkring 600 ton fortsatte ner i marken som nu kraftigt har försurats.

Företagets ägare Mikko Laaksonen erkände vid en presskonferens på torsdagen att misstag begåtts och vid Länsstyrelsen i Uppsala som fungerar som tillsynsmyndighet misstänker miljöenhetens chef Tomas Waara att ett miljöbrott kan ha begåtts.    

– Vi har skickat in en polisanmälan på miljöbrott

Hur skulle ett sådant brott rubriceras?

– Dels handlar det om att man inte underrättat tillsynsmyndigheten när olyckan skedde, och det handlar också om att det är ett utsläpp i naturen.

– Jag ser positivt på att man har tagit steget att tömma cisterner i området och fundera över lämpliga steg för att få bort svavelsyran om det är möjligt, säger Tomas Waara vid Länsstyrelsen i Uppsala

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".