Eric Persson, ordförande för kåren vid Högskolan Gävle och Maj-Britt Johansson, rektor för Högskolan i Gävle. Foto: Linnea Johansson

Fadderutbildning ska ge trygg nollning

6:55 min

Elever på internatskolan Lundsberg har bränts med strykjärn under en nollning. På Högskolan i Gävle pågår ett fortlöpande arbete för att se till att de nya eleverna inte utsätts för kränkningar.

I veckan valde Skolinspektionen att stänga internatskolan Lundsberg. Rektorn avskedades och styrelsen ställde sina platser till förfogande. Detta efter att elever fått uppsöka sjukhus i samband  med att de deltagit i nollningsaktiviteter på skolan.

Samtidigt har man under flera veckor kunnat följa stora grupper av studenter på gatorna i Gävle, som iklädda overaller genomfört olika lekar och upptåg under nollningen på Högskolan i Gävle.

Men när går gränsen för när roliga aktiviteter för ökad sammanhållning känns obekväma eller rent av övergår i misshandel?

– Vi har dragit gränsen ganska tidigt. En viktig del är bland annat att allt är på frivillig basis, säger Eric Persson, ordförande för kåren vid Högskolan Gävle.

Under nollningen i Gävle deltar 200 faddrar som ska stötta de nya eleverna. Under tio dagar hålls en rad olika aktiviteter, däribland cheerleadinglekar, volleybollturneringar och en stadskamp.

Maj-Britt Johansson, rektor för Högskolan i Gävle ser det som positivt att det hålls introduktionsaktiviteter för de nya eleverna.

Faddrarna får en utbildning både när det gäller alkohol och hur man ska tänka för att nollningen ska kännas bra för alla inblandade.

Hur kontrollerar ni att nollningen inte är kränkande?

– Vi har faddrarna ute. Det ser jag som en garant för det. Plus att vi har kåren och studentföreningarna. Något sådant skulle snabbt komma fram, säger Maj-Britt Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista