Bengt Söderhäll, Kristian Ekenberg och Roger Thollin deltog i höstens första kulturpanel. Reporter: Linnea Johansson/SR Gävleborg.

Kulturpanelen: Politiker ska inte censurera konst

"Politiker ska ge anslag. Inte tala om vad en konstnär ska göra"
14 min

En moderat politiker i Gävle lovar att ta bort det offentliga konstverk "Priapos trädgård" som står i Gustavsbergsrondellen om Alliansen vinner valet. Fel, tycker en enad kultupanel.

Konstverket "Priapos trädgård" har varit omdiskuterat sedan det sattes upp i en av de rondeller som många människor passerar när de kommer in i Gävle.

Under sommaren har debatten tagit ny fart sedan en moderat politiker sagt att han ämnar ta bort konstverket vid en valseger.

– Det är beklämmande att en politiker som sitter i Kultur- och fritidsnämnden inte vet mer om hur politik fungerar. Politiker ska ge anslag till konsten och idrotten. Inte tala om vad de ska göra, säger Kristian Ekenberg.

– Jag tycker inte om hockey. Vi lägger ner hockyen. Det är ungefär lika märkligt, säger Bengt Söderhäll.

– Det vore även märkligt om den politiska majoriteten skiftade vid varje val. Då får man köra fram konstverken och sedan köra tillbaka dem till något slags förråd, säger Kristian Ekenberg.

Panelen drog paralleler till exempelvis bokbålen i Tyskland 1933.

– Vi har en sådan tradition som är ruskig. Det vill inte jag ha tillbaka. Men samtalet om det är bra. Konstnären har lyckats, det är en diskussion på gång, säger Bengt Söderhäll.

I säsongens första kulturpanel hann vi även med att diskutera hijabuppropet, där många personer valde att bära slöja för att visa sympati för en gravid kvinna i hijab som blev misshandlad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".