Superhjätar som hjälper människor på stan har dykt upp på flera platser. Foto: Anita Baca/Ap/Scanpix.

Nyhetskommissionen: Vill ha superhjälte till Gävleborg

15 min

Superhjältar som hjälper människor i vardagen har dykt upp både i Malmö och i Japan. Är det här någonting för Gävleborg? Nyhetskommissionen tyckte till.

Utklädd till en grön superhjälte bär han människors väskor i tunnelbanan i Tokyo. Det handlar om en 27-årig grönsakshandlare som iförd en slimmad grön superhjälptedräkt med silverdetaljer väckt viss uppmärksamhet i Japan.

Och i Malmö har en liknade person dykt upp. Han har mörk dräkt med förstärkta knän och armbågar och vit mask patrullerar gatorna i Malmö. På bröstet har han ett vitt V - som i Väktaren.

– Det är smågalet, smågulligt och märkligt, säger Cecilia Flodin.

Men i värsta fall kan personer utklädda till superhjätar göra att människor blir skärrade och oroliga, istället för att känna sig hjälpta.

– Folk som springer runt och hjälper folk på stan kan vara märkligt, även utan att de har konstiga dräkter på sig. Jag känner en person som hjälpte en tant att bära, och hon hamnade själv på sjukhus efter att ha fått problem med ryggen. Det är farligt att hjälpa också, säger Peter Bäckström-Drake. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista