Efter åtta år i Sverige ska Hanna Elias och hennes svenskfödda barn avvisas till Etiopien. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio

Politikernas vädjan: Låt Hanna Elias stanna

Politikerna vädjar. Låt Hanna stanna.
1:34 min

Nu ger sig flera politiker i Bollnäs in i kampen om att få utvisningshotade Hanna Elias och hennes döttrar, som bor i Arbrå, att stanna i Sverige. I en skrivelse till migrationsminister Tobias Billström vädjar de att familjen ska få asyl.

Moderaten Ingvar Persson och folkpartisten Ingrid Hammarberg är två av de som skrivit på brevet.

– Det är en kraftfull markering som jag vill stå bakom av humanitära skäl, mänskliga skäl. Vi måste försöka stoppa det här, säger Ingrid Hammarberg (FP)

– Det är självklart det här, man måste visa medmänsklighet, berättar Ingvar Persson (M)

Hanna Elias flydde från Etiopien till Sverige för åtta år sedan. Numera bor hon i Arbrå med sina två barn, fyra och sex år gamla, som är födda i Sverige och aldrig varit utomlands.

Barnens pappa bor i Sverige men är från Eritrea som ligger i konflikt med Etiopien. Avvisas Hanna Elias och hennes barn är risken stor att de aldrig får träffa sin pappa igen.

Det har fått samtliga gruppledare för partierna i kommunfullmäktige i Bollnäs, utom Sverigedemokraterna, att skriva på skrivelsen till migrationsminister Tobias Billström. Och Ingvar Persson tror att det kan ha betydelse.

– Jag hoppas att det har betydelse, för jag skulle bli väldigt besviken om han inte förstår situationen, menar Ingvar Persson (M)

Men vad migrationsminister Tobias Billström egentligen kan göra åt situationen är Ingrid Hammarberg inte säker på.  

– Det är svårigheten, man pratar om ministerstyre, men det är ändå viktigt tycker vi att kraftfullt markera på det här sättet, säger Ingrid Hammarberg (FP), som hoppas att beslutet omprövas.

Ingvar Persson går ett steg längre när det gäller hans förhoppningar.

– Jag hoppas att de beviljar asyl i Sverige så att de får stanna kvar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".