1 av 4
Fredrik Reinfeldt besökte Moderata ungdomsförbundets stämma i Gävle. Foto:Tomas Forsman/Sveriges Radio
2 av 4
Statsminister Fredrik Reinfeldt på MUF:s stämma i Gävle. Foto: Tomas Forsman
3 av 4
Statsminister Fredrik Reinfeldt berättade om "Frihetsmiljarden". Foto: Tomas Forsman
4 av 4
Statsminister Fredrik Reinfeldt att Sverige inte ska delta i en väpnad attack i Syrien. Foto: Tomas Forsman

Ingen svensk militär operation mot Syrien enligt Reinfeldt

2:35 min

Vid statsminister Fredrik Reinfeldts besök till Moderata ungdomsförbundets stämma i Gävle idag klargjorde han att Sverige inte kommer att delta i en militär operation mot Syrien.

– Vi vill välja diplomatin och politiska verktyg för att verka. Vi vill att FN-observatörerna på plats ska få avsluta sitt arbete och att resultatet ska föras in i FN:s system.

Fredrik Reinfeldt la vikt vid att han ansåg att varken den långsiktiga eller kortsiktiga lösningen på problemen i Syrien kan lösas med missiler eller militära insatser.

– Jag tror att förnyade insatser, trots att jag vet hur svårt det är och hur långt parterna står ifrån varandra, så är det via diplomati och politik vi måste hitta svaret.

Hur troligt är det att Barack Obama kommer till Sverige med tanke på att de är på väg att attackera Syrien?

– Jag tror att man alltid ska vara öppen för att USAs president kan alltid som den världsledare han är, ställa in med kort varsel. Men i Washington har man idag sagt att med vad man nu vet så avser man inte att ändra planeringen med att komma till Stockholm.

 

Frihetsmiljarden

Under talet kom statsministern även med en biståndsnyhet.

Regeringen satsar ytterligare 185 miljoner kronor på den del av biståndet som går till människor och organisationer som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter runt om i världen. Totalt går nära en miljard kronor av biståndet till satsningar inom det området under nästa år. Man kallar satsningen Frihetsmiljarden.

Reporter: Tomas Forsman/Sveriges Radio P4 Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista