Blir valdeltagandet lågt även i år? Foto: Johan Persson/Scanpix

Dags för det glömda valet

4:14 min

Den 15 september är det kyrkoval i Sverige. Valet hålls vart fjärde år och i det utses bland annat företrädare till Kyrkomötet, som är Svenska kyrkans högsta beslutande organ.

Men trots att fler än hälften av alla svenskar får rösta, så är valdeltagandet lågt. Knappt 12 procent röstade i förra kyrkovalet 2009.

Sten-Erik Nilsson är kyrkovalshandläggare i Gävle och han tror att det sjunkande valdeltagandet bland annat kan bero på att valdagen legat en månad senare traditionellt, och att det har varit svårt att få folk att gå och rösta en gång till.

– Om demokratin ska fungera, så måste medlemmarna i en organisation göra sin röst hörd, säger Sten-Erik Nilsson.

År 2000 skildes Svenska kyrkan från staten, men de traditionella partierna fortsatte att kandidera till valet. Istället för partier kallar man sig för nomineringsgrupper. Socialdemokraterna är det största partiet med drygt 28 procent. Näst störst är Moderaterna med strax över 16 procent.

– Man måste kunna få vara den man är rent politiskt, och det ska inte förhindra någon från att vara med och påverka Svenska kyrkan, säger Sten Erik Nilsson. 

– Man har ju sin tro, det är därför man är engagerad i kyrkan. Oavsett om man är socialdemokrat eller moderat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista