Gävleborgs smittskyddsläkare Signar Mäkitalo. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

"Köttätande bakterie" allt vanligare

1:36 min

Den har kallats mördarbakterien eller den köttätande bakterien, en aggressiv streptokock som om den får fäste i musklernas bindväv mycket snabbt orsakar vävnadsdöd och ett livshotande tillstånd hos den som infekterats. Nekrotiserande fasciit i muskelvävnaderna kallas den sjukdomen, som nu misstänks ha ökat.

I år har smittskyddsinstitutet registrerat ett rekordstort antal sådana infektioner som enligt Gävleborgs Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo alltid måste tas på allvar. Att kalla bakterien "köttätande" är kanske inte riktigt korrekt säger han, men om den får växa till i syrefri miljö i musklernas bindväv kan det leda till döden för den som drabbas:

– Både bindväven och muskulaturen förstörs av bakterierna och om inte det åtgärdas blir det livshotande, konstaterar han.

Rekordmånga har drabbats

Första halvåret i år registrerades fler infektioner än någonsin av den här bakterien, både i Gävleborg och i landet som helhet. Omkring 20 personer infekterades i vårt län, men i bara två eller tre fall ledde till just det allvarliga tillstånd - nekrotiserande fasciit i muskelvävnaderna - som Signar Mäkitalo talar om. Det är något helt annat än harmlös halsfluss som ju också orsakas av streptokocker, försäkrar han:

– Man blir så sjuk att man helt enkelt inte kan klara sig hemma. De flesta som drabbas kommer oftast mycket snabbt in på sjukhus och då med en enorm smärta i det område där bakterien har fått fäste, berättar han.

Utbrottet klingar av

Sedan fallen av den här sortens snabba och dramatiska infektioner i muskelvävnaderna oförklarligt ökade under våren, håller smittskyddsläkarna nu ett vaksamt öga på utvecklingen. Men sjukdomen brukar också variera med säsong och enligt Signar Mäkitalo har vårens utbrott nu ändå statistiskt sett klingat av.

– Om antalet drabbade skulle ha fortsatt öka, hade vi naturligtvis slagit larm och informerat om detta. Men under sommaren och nu i början av hösten har antalet insjuknande på nytt återgått till hur det normalt brukar vara, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista