1 av 2
Svampkonsulent Rut Folke lär ut sina vassaste kunskaper om den stolta fjällskivlingen till eleven Gunnar Andersson. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
2 av 2
Ett 80-tal arter hittade eleverna på Cfl under sina fältstudier. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Populära svampar ger ny utbildning på Cfl i Söderhamn

1:45 min

Intresset för svamp ökar stadigt och i veckoslutet drog en ny distansutbildning i gång på Cfl i Söderhamn där en grupp studerande just nu utbildar sig till svampkonsulenter.

Dan Jonsson är rektor för vuxenutbild ningen på Cfl.

– Vi hade 25 personer som mål, men trycket var så stort att det blev 30 deltagare. Det är jätteroligt.

Det är ett imponerande artantal med soppar, skivlingar och taggsvampar, totalat ett 80-tal arter, som elevrna hittat under sina fältstudier.

Elisabeth Bååth har lärt ut sina kunskaper i många år i Umeå, men nu är det Söderhamn som gäller eftersom utbildningen flyttat hit.

– Eleverna ska kunna vara säkra på svamparna att de kan lära ut till andra, säger hon.

Gunnar Andersson från Söderhamn är en av de 30 eleverna:

– Jag är väldigt imponerad. Vi har hittat många fler svampar än jag förväntat mig.

Trots det ökade intresset så är det få som kan leva helt sitt svampkunnande, men på Cfl tror man att fler jobb kommer skapas i branschen och hoppas få möjlighet att utveckla det hela.

– Vi gör en ansökan om en nationell kurs där svampkonsulentutbildningen är en del, fiskeri och natur- och friskvård en annan. Tanken är att människor som går ska kunna skapa sig en heltidssysselsättning, säger Dan Jonsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista