1 av 2
Det är omöjligt att få en hyresrätt säger Emma Grudén. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
2 av 2
Länsstyrelsens Pernilla Bylund har kartlagt bostadsbristen i Gävleborg. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio

Bostadsbrist hämmar länets tillväxt

1:46 min

Bostadsbristen är nu ett faktum i Gävleborg. I centrala lägen råder det i 7 av länets 10 kommuner brist på bostäder. Det visar en ny analys av bostadsmarknaden som länsstyrelsen har gjort. Endast två kommuner uppvisar överskott på bostäder.

Bostadsbristen varierar både inom en och samma kommun och mellan kommunerna, men på två ställen är den akut, berättar länsstyrelsens utredare Pernilla Bylund.

– Det är en stor bostadsbrist i Gävle och Hudiksvalls kommuner. Där saknas bostäder i hela kommunen. I länets övriga kommuner är det oftast bostadsbrist i centralorten med god tillgång på bostäder i ytterområdena, säger hon.

Två kommuner har överskott

Det finns även kommuner i Gävleborg där det är lätt att finna bostad, påpekar Pernilla Bylund.

– I både Hofors och Söderhamn finns fortfarande ett överskott av bostäder. Det tidigare överskottet i Sandviken börjar däremot försvinna, säger hon.

Hyresrätter saknas mest

De senaste tre åren har det byggts 500 bostäder i Gävleborg och det räcker inte, konstaterar Pernilla Bylund. Dessutom motsvarar inte utbudet efterfrågan. Det saknas små bostäder till unga, stora bostäder till barnfamiljer, anpassade bostäder till äldre och de centrala bostäder som nästan alla vill ha. Allvarligast är att det dessutom saknas tillräckligt med hyresrätter till alla som inte har råd att köpa dyrt, säger Pernilla Bylund.

– Hyresrätten är ofta det enda tänkbara bostadsalternativet för ungdomar, nyanlända och arbetslösa som alla kanske har litet lägre inkomst, säger Pernilla Bylund.

Norskt jobb gav bostad

Emma Grudin i Gävle som just hör till den yngre generationen har länge men utan framgång sökt bostad i Gävle. Det är lika svårt för alla jag känner, säger hon.

– Om man inte i åratal har stått i kö hos bostadsbolaget Gavlegårdarna eller har kontakter, är det nästan omöjligt att få tag i en mindre lägenhet, konstaterar hon.

Alternativet är att bo kvar hemma hos föräldrarna eller att på något sätt spara ihop till en bostadsrätt.

– Jag fick åka till Norge och jobba. Nu har jag till sist kunnat köpa den lägenhet jag ville ha, berättar Emma Grudén.

Bostadsbrist hämmar tillväxt

Men att tvingas jobba i Norge för att kunna bo i Gävleborg duger inte. Kommunerna måste anpassa bostadsutbudet bättre till den efterfrågan som finns, annars kan inflyttningen minska, och det vill ju ingen, säger bostadsmarknadsexperten Pernilla Bylund.

– Nej, alla kommuner, län och regioner strävar förstås efter att få nya invånare. Annars hämmas tillväxten, konstaterar hon.

Efterlysning

Har du erfarenhet av bostadsbrist i länet?

Hör av dig till Joacim Lindwall, publikredaktör P4 Gävleborg, 026-66 65 17 (direkt) 026-64 99 99 (telesvar)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista