1 av 3
SM för polishundar hålls i Söderhamn. Foto: Malin Lundberg/Scanpix
2 av 3
Staffan Olsson, hundförare i Gävleborg. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio P4 Gävleborg
3 av 3
Jörgen Mattsson, hundförare i Gävleborg. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Sveriges bästa polishund koras i Söderhamn

1:35 min

På torsdag startar Svenska mästerskapen för polishundar. Tävlingarna hålls på Hällåsens friidrottsanläggning i Söderhamn, och enligt arrangörerna bakom Polishund SM 2013 ska torsdagens tävlingar gå i familjens tecken.

Förutom att kora Sveriges bästa polishund, så bjuder arrangörerna in till en "blåljusdag" på lördag. Polis, ambulans, räddningstjänst, kustbevakning och räddningstjänst kommer till tävlingsområdet för att berätta om sin verksamhet.

Staffan Olsson är chef för hundförarenheten i Gävleborg. Han tycker att alla i publiken ska kunna förstå hur tävlingarna går till.

– Vi ska ha en speaker som hela tiden förklarar vad som händer på planen. Även den som inte är insatt ska förstå vad som händer.

Hundarna tävlar i fem olika grenar som ingår i en polishunds vardag: lydnad, skydd, spår, platsundersökning och räddningssök.

Det finns 387 polishundar i Sverige, men bara 21 ställer upp och tävlar om titeln "Årets svenska polishund". Jörgen Mattsson, hundförare vid polisen i Gävleborg, tycker att det är få tävlande.

– Intresset för tävlingarna har gått ner, och anledningen vet vi inte, säger han.

Eftersom tävlingarna arrangeras av polisens hundförare i Gävleborg, är det ingen hund från länet som deltar i år.

Reporter Agneta Sundberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista