1 av 2
Bostadsbristen har flyttat in även i de län som inte är tillväxtlän. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
2 av 2
Elisabet Jonsson, samhällsbyggnadschef i Gävle kommun. Foto: Linnea Johansson/SR Gävleborg.

Forskare: Bostadsbrist inte bara i tillväxtlänen

10 min

Bostadsbristen har nått även Gävleborg. Den beror på en bostadspolitik där inte tillräckligt mycket byggs och marknaden får styra på ett sätt som slår fel, det menar Mats Franzén, forskare på Uppsala universitet.

I storstäderna är jakten efter en lägenhet nästintill omöjlig. Där är tält, soffor och femtehandskontrakt verklighet för desperata bostadsletare.

Men även här i Gävleborg kan det vara svårt att få tag på en egen lägenhet, speciellt i ett centralt läge och i den storlek man behöver.

Som vi på P4 Gävleborg kunnat rapportera under måndagen råder det brist på lägenheter i centrala lägen i 7 av länets 10 kommuner. Det visar en ny analys av bostadsmarknaden som länsstyrelsen har gjort. Endast två kommuner i länet uppvisar ett överskott på bostäder.

-- Man blir ledsen över att det kan vara så besvärligt och svårt, säger Elisabet Jonsson, samhällsbyggnadschef i Gävle kommun.

I Gävle har det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna långa köer. Det kan ta upp till tio år att få en central lägenhet genom dem, berättar Elisabet Jonsson.

Mats Franzén, forskare vid institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet, berättar att det byggs en del bostäder, men inte tillräckligt, och att det beror på att den bostadspolitik som förs inte är tillräcklig.  

– Gävleborg är inget tillväxtlän, men även det här länet är nu drabbat. Lägenheter ersätts inte av nya, säger han.

700 människor flyttar till Gävle kommun varje år. Kommunen jobbar aktivt för att förbättra bostadssituationen.

– Vi köper in mark så att vi kan styra. Vi har även en planberedskap för bostäder, och så tar vi fram områden där folk vill bo och redovisar dessa för byggherrar, berättar Elisabet Jonsson, samhällsbyggnadschef i Gävle kommun.

Gävle kommun har som mål att 300-400 nya bostäder ska byggas varje år.

– Men det är ju inte alltid vi som bygger. Det är en byggherrar, som vill se att en betalningsvilja finns först, säger Elisabet Jonsson, samhällsbyggnadschef i Gävle kommun.

– Det är klart att vi skulle vilja se en större bostadsproduktion än vi har i dag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista