Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

De gör Sveriges första rökiga whisky

Publicerat måndag 2 september 2013 kl 16.07
Hör hela intervjun om den rökiga whiskyn
(5:41 min)
Håkan Ekström och Maria Qvarfordt Öberg kan det här med whisky. Foto: Staffan Mälstam/SR Gävleborg.

En rökig rusdryck från Gävle. Det har blivit verklighet på destilleriet i Kungsbäck där Sveriges första rökiga whisky blivit till.

 I "whiskeybyn" Kungsbäck utanför Gävle möts man av en doft av rök och ett gigantiskt torvberg.

Mackmyra Whisky var först med att göra svensk whisky. Men till skillnad från många sorter i whiskyns hemland Skottland har den inte varit rökig. Tills nu. Nu blir de även först med Sveriges första rökiga whisky.

Håkan Ekström som jobbar som rökare på Mackmyra Whisky visar en stor kamin och berättar hur rökningsprocessen går till.

– Den här fyller jag med torv och enris. Sedan startar jag upp en vedbrasa i botten. Jag håller igång den i 36 timmar, innan den torkas igen och produkten är färdig. Totalt tar det åtta dagar, berättar han.

Whiskyn smakar inte riktigt som kusinerna i Skottland, istället ska den få en svensk karaktär.

– Vi använder enris, som vi ju bland annat kryddat fisk med i generationer. Det ger whiskyn en annan dimension, säger Maria Qvarfordt Öberg på Mackmyra Whisky.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".