Håkan Ekström och Maria Qvarfordt Öberg kan det här med whisky. Foto: Staffan Mälstam/SR Gävleborg.

De gör Sveriges första rökiga whisky

Hör hela intervjun om den rökiga whiskyn
5:41 min

En rökig rusdryck från Gävle. Det har blivit verklighet på destilleriet i Kungsbäck där Sveriges första rökiga whisky blivit till.

 I "whiskeybyn" Kungsbäck utanför Gävle möts man av en doft av rök och ett gigantiskt torvberg.

Mackmyra Whisky var först med att göra svensk whisky. Men till skillnad från många sorter i whiskyns hemland Skottland har den inte varit rökig. Tills nu. Nu blir de även först med Sveriges första rökiga whisky.

Håkan Ekström som jobbar som rökare på Mackmyra Whisky visar en stor kamin och berättar hur rökningsprocessen går till.

– Den här fyller jag med torv och enris. Sedan startar jag upp en vedbrasa i botten. Jag håller igång den i 36 timmar, innan den torkas igen och produkten är färdig. Totalt tar det åtta dagar, berättar han.

Whiskyn smakar inte riktigt som kusinerna i Skottland, istället ska den få en svensk karaktär.

– Vi använder enris, som vi ju bland annat kryddat fisk med i generationer. Det ger whiskyn en annan dimension, säger Maria Qvarfordt Öberg på Mackmyra Whisky.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".