Orarna Naturreservat
Peter Ståhl med Södra Orarna i bakgrunden. Foto: Tomas Groop /Sveriges Radio

Gävles okända skärgård ska skyddas

130 öar ska skyddas säger Peter Ståhl
1:49 min

Gävle har precis runt knuten en egen skärgård med 130 öar som länsstyrelsen nu vill göra till Gästriklands nästa naturreservat. Orarna heter ögruppen som för de flesta Gävlebor är lika okänd som den är artrik, stadsnära och jungfruligt orörd.

Sommarens upprustning av försvarsanläggningen på ön Leharen mitt i inloppet till Gävle var bara ett första steg - nu är det ytterligare 130 öar strax utanför Korsnäs som ska skyddas berättar Länsstyrelsens ekolog Peter Ståhl:

 – Totalt handlar det om ett vattenområde om 1200 hektar som vi vill skydda. I det området ingår 130 öar och skär. De saknar alla bebyggelse och representerar stora biologiska värden, säger han.

 De flesta öarna har tidigare tillhört Korsnäs och är trots sin närhet till centrala Gävle förvånansvärt otillgängliga.

 – Det beror på att det oftast är väldigt grunt runt skären. Det gör det svårt att lägga till med båt - man måste nästan ha kanot för att kunna göra ett besök, säger Peter Ståhl

Många sällsynta arter

Inte desto mindre är det överraskande för många Gävleborg - 130 orörda öar, strax intill staden. Inte konstigt då, att det finns värdefulla naturtyper och rödlistade eller sällsynta arter av alla slag på kalkrika Orarna - Skedänder och Svarthakedopping bland fåglarna exempelvis, den rara orkidén Gulyxne och en rad skumma svampar som åtminstone får ekologerna att "gå igång".

 – Vi har exempelvis en rad taggsvampar på öarna, däribland lilaköttig taggsvamp som är mycket sällsynt. Jag tror att6 den är oätlig, säger Peter Ståhl entusiastiskt.

Omtvistad skarvkoloni blir naturskyddad

Bland öarna som ska skyddas återfinns också den ökända och stinkande skarvkolonin Båkharen som alltid får många passagerare på färjan till Limön att rynka på näsan och fälla upprörda kommentarer. Det får man ta, tycker Peter Ståhl.

 – Ja, Båkharen är en av de obebodda öar som ska skyddas och då får man skarvarna på köpet. Viss skyddsjakt på skarv ska vara möjlig också i naturreservatet, men givetvis ska vi försöka skydda allt fågelliv i området, säger han.

Kor ska sköta naturvården

1923 försvann de sista bönderna som utnyttjade Orarna som betesmark och i nästan 100 år har sedan havtorn, lövskog och framför allt vass tagit över. Men det ska det bli ändring på - EU-finansierade kossor ska få göra comeback när Orarna blir reservat, lovar Peter Ståhl.

 – Vi har fått EU-projektpengar som ska satsat på att använda nötkreatur för att i första hand restaurera Orarnas södra strandängar. Kossor är bra på att hålla undan vass, säger han.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se
P4 Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".