Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Flera fall av missförhållanden inom äldreomsorgen i Ovanåkers kommun

1:40 min

Under sommaren har det kommit in flera anmälningar om att det skett missförhållanden inom äldreomsorgen i Ovanåkers kommun. Personal ska ha knuffat boende som gått långsamt, skrattat när de ramlat och varit hårdhänt.

– Det är klart det är allvarligt. Det får inte förekomma några missförhållanden. Att de kommer fram och att vi får utreda dem är ju bara bra, säger socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren.

Det är sju Lex-Sara-anmälningar om missförhållanden inom äldreomsorgen i Ovanåkers kommun som utreds just nu. Alla incidenter ska ha skett under sommaren och det handlar om personal som bland annat ska ha knuffat boende, hånat dem och varit hårdhänt. Vid ett tillfälle ska en person ur personalen skrattat när en äldre person ramlat. Det har lett till att en person stängts av från sitt arbete under tiden som kommunen utreder vad som hänt.

Trots de här anmälningarna är socialnämndens ordförande Jan-Åke Lindgren nöjd med äldreomsorgen i Ovanåkers kommun:
– Jag tycker att vi har en bra äldreomsorg i Ovanåker. Att vi får Lex-Sara-anmälningar visar att det är så pass tryggt att man vågar prata om saker när de uppstår. Det tycker jag är jättebra.

De anmälningar som nu utreds av kommunen är samtliga gjorda av sommarvikarier.

–  Vi hoppas ju att missförhållanden ska anmälas av alla. Att det blivit semestervikarier nu det vet inte jag vad det beror på. Men vi har jobbat noggrant med att informera vikarierna om att man ska anmäla om man ser någonting, förklarar  Jan-Åke Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista