Mordåtalad lider av psykisk störning

1:49 min

I dag avslutades rättegången mot den 55-årige man som åtalats för att ha mördat sin 80-årige styvpappa i Söderhamn.

Mannen lider av en allvarlig psykisk störning, konstaterade lagman Christer Forsberg vid Hudiksvalls tingsrätt när han gick igenom resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen av mannen.

I dag gick tingsrätten igenom resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen av 55-åringen. Den visar att han lider av en allvarlig psykisk störning och det gjorde han även då han dödade sin styvpappa. Mannen är i behov av vård och det finns också risk för återfall, skriver den överläkare som undersökt mannen.

Det var den 16 maj som 55-åringen reste från södra Sverige där han är bosatt, upp till Söderhamn där hans mamma och 80-årige styvpappa bor.

När han kom fram till deras bostad var styvpappan ute på tomten och klippte gräs. 55-åringen sprutade först citronsyra i den äldre mannens ansikte och knivhögg honom sedan fyra gånger.

Den åtalade 55-åringen själv fanns inte på plats och ville heller inte var med via länk från häktet.

Advokat Per Wiesel som försvarade mannen, hänvisade till en skrivelse som mannen skickat till tingsrätten där han vill att straffet bestäms till fängelse.

Chefåklagare Patrik Säflund som fanns med på länk från åklagarkammaren i Gävle, yrkade att mannen ska fällas för mord och att påföljden bör bli rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Reporter Agneta Sundberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista