Vallaren Ulf Olsson från Söderhamn . Foto: Larry Forsberg / Sveriges Radio.

Vallagurun Ulf Olsson tillbaka hos polska landslaget

1:36 min

Stjärnvallaren Ulf Olsson från Söderhamn får i vinter dra på sig den polska landslagsdressen igen.

Efter fyra år med det norska landslaget med särskilt ansvar för bland annat Therese Johaugs skidor så återvänder han som vallare till värsta konkurrenten Justyna Kowalczyk.

– Jag får lite mer ansvar för hela utvecklingen av testbiten jämfört med norska landslaget, så det är lite spännande, säger Ulf Olsson.

Det är en harmonisk Ulf Olsson som tar igen sig hemma i sensommarsolen nyss hemkommen efter en jobbresa i Centraleuropa.

De som tror att vallare jobbar mellan november och mars tar fel. När vintern är över far vallaexperterna till skidfabrikerna och provar ut de allra vassaste skidorna till sina adepter, sedan ska det testas så att allt är i toppskick till säsongen.

Och i toppskick hoppas förstås Justyna Kowalscyk också att vara i vinter. 30-åringen har vunnit allt som finns att vinna och Ulf Olsson ska försöka ge henne bästa möjliga förutsättningar inför årets höjdpunkt, OS i ryska Sotji.

Men trots att Ulf Olsson har lämnat toppåkarna Marit Björgen och Therese Johaug för deras tuffaste konkurrent, så känner han inga problem med lojaliteterna.

– Det här är ju ett arbete som man har och för mig spelar det inte så stor roll utan man gör alltid sitt bästa.

Reporter: Christian Höijer/P4 Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista