Arkivbild/X-trafik

Enklare att resa över länsgränserna

5:43 min

Det ska bli lättare att resa med tåg och buss från Gävleborg till omkringliggande län. Men samtidigt måste alla busskort bytas ut och vissa årskort blir dyrare.

Under september inför X-trafik ett nytt biljettsystem som är gemensamt med fem andra län.

Detta för att underlätta för resenärerna, som på ett enklare sätt ska kunna röra sig över länsgränserna.

– Det system som vi har haft har nått sin tekniska mognad. Det är svårt att underhålla och utveckla ett gammalt system. Istället byter vi gemensamt ut utrustningen, säger Lars Björling, affärschef inom X-trafik.

Vad innebär det för oss som reser mycket inom Gävleborg?

– Till en början märker resenärerna ingenting. Vi kommer att ha den gamla utrustningen kvar ombord fram tills årsskiftet.

– Men det innebär bland annat att man måste byta kort till det nya systemet, säger Lars Björling.

Eftersom man nu kommer dela tekniskt system med andra län så kommer X-trafik inte heller kunna erbjuda samma rabatter som tidigare, berättar Lars Björling. Det har tidigare funnits en rabatt om man fyller på sin reskassa via Internet. Detta försvinner.

– Det gör det krångligare för både för oss och kunderna och är en nackdel.

Lars Björling på X-trafik tror inte att människor kommer att ge upp eller minska det kollektiva resandet på grund av de höjda priserna.

– Vi tror snarare att det nya systemet stimulerar resandet eftersom det blir enklare på många sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista