Många kopparstölder som rör järnvägen inträffar varje år. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

DNA-märkning nytt vapen mot kopparstölder

Hör hela intervjun om DNA mot kopparstölder
4:13 min

En våg av kopparstölder drar över länet och landet. Men nu sätts ett nytt vapen in för att få bukt med stölderna, nämligen DNA-märkning.

Nyhetsrapportering om kopparstölder har under de senaste åren blivit vardagsmat. Koppar stjäls bland annat från kyrkotak och järnvägar och säljs vidare.

Förra året inträffade 318 stölder bara mot våra järnvägar, vilket bland annat påverkar framkomligheten och ger förseningar.

Men nu sätts ett nytt vapen in mot kopparstölderna. Kopparn kommer att DNA–märkas med en färglös vätska på utvalda platser i länet.

– Det är en ny sorts märkning för oss i Sverige. Men den har funnits i tio-femton år i USA och Storbritannien, berättar Magnus Olsson.

Ett ämne i vätskan flouroserar om man belyser det med UV-ljus, vilket gör att man ska kunna se att kopparn är stulen.

-- Det finns två syften, dels att avskräcka tjuven från att stjäla kopparn. Dels att hitta metall som blivit stulen, säger Magnus Olsson på polisen.

Magnus Olsson tror att den nya DNA-tekniken kan hjälpa polisen framöver i deras arbete.

– Jag tror att det kommer att bli en nedgång framöver, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".