1 av 2
Fredrik Skärgård och Mattias Andersson är nöjda med avgångsvederlaget, men hoppas samtidigt att fabriken säljs så att jobb kan räddas kvar. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
2 av 2
För Metallklubbens ordförande Mikael Andersson och dom övriga facken har det varit viktigt att det blir en gemensam lösning vid en nedläggning. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

Avgångsvederlaget klart - men blir Ericsson kvar i Hudiksvall?

1:44 min

Ovissheten är stor på Ericsson i Hudiksvall. Förra veckan fick dom 318 anställda reda på hur stort avgångsvederlaget blir om fabriken läggs ned som planerat efter årsskiftet, samtidigt förhandlar företagsledningen om en försäljning som kan rädda kvar jobb.

Mattias Andersson jobbar på fabriken med ansvar för produktionstekniken.

– Det är inte på samma sätt som tidigare, det blir lite mindre att göra och mer tid att tänka.

Det är en slags märklig vakuumliknande tillvaro för dom anställda här på den nedläggningshotade Ericssonfabriken i Hudiksvall. Men hur det än blir med en försäljning så verkar förtroendet för Ericsson som arbetsgivare orubbat.

Avgångsvederlaget ger alla anställda mellan 11 och 27 månadslöner beroende på ålder och situation på arbetsmarknaden. Och även det är generöst, tycker Mattias Andersson.

– Ja, det tycker jag. Ericsson sköter det bra.

Han får medhåll av processingenjören Fredrik Skärgård.

– Det verkar vara ett frikostigt avtal, ja.

Mikael Andersson är ordförande för Metallklubben.

– Vi är nöjda. Avtalet gäller lika för alla, tjänstemän och kollektivanställda, det är schysst när alla ska gå hem.

En del har redan blivit tillfrågade om nya jobb, andra har börjat sett sig om efter ny sysselsättning.

Men den stora frågan som alla här vill ha svar på är förstås hur det går med en eventuell försäljning. Ericssons ledning vill inte ge några kommentarer förrän en affär blir klar. Och facken följer lojalt direktiven likt lydiga dalmatinerhundar.

– Klart vi är delaktiga i processen, men det är för tidigt att säga vad det ska bli. Men jag hoppas att vi får behålla arbetstillfällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista