Sprintern Joel Groth från Bollnäs ser verkligen fram emot Finnkampen. Foto: Magnus Hansson/Sverigesradio

Bollnässprinter avslutar en fantastisk säsong med Finnkampen

1:43 min

I dag, lördag, inleds Finnkampen som i år avgörs i Sverige. Två friidrottare från Gävleborg finns med i landslaget som ska försöka besegra de finska lejonen. Det är den rutinerade släggkastaren Mattias Jons från Ängebo i norra Hälsingland och sprintern Joel Groth från Bollnäs som inför den här säsongen inte hade en tanke på att kunna ta en plast i landslaget.

– Nej, absolut inte. Jag hade som ett litet mål att ta mig till en SM-final på seniorsidan. För det har jag inte gjort. Kanske ta en medalj på junior-SM på 200 meter. Ett brons hade varit gött.  Men jag hade inga planer på att det skulle gå så här bra. Jag är fortfarande i lite chock, berättar Joel Groth.

Den här säsongen har den snabbspringande 22-åringen Joel Groth från Bollnäs verkligen slagit igenom. Målet inför säsongen var alltså att kanske ta en medalj på junior-sm. Det slutade med att han vann guld på 200 meter och silver på 100 meter.

Förra helgen fick han sitt stora genombrott. Då skrällde han och tog ett silver på senior-sm. Strax bakom vinnaren Johan Wissman. Den insatsen gjorde att han nu för första gången får representera Sverige i finnkampen i senior sammanhang. En kamp som i år avgörs på Stockholms Stadion.

– Jag har bara sprungit där på mindre tillställningar tidigare, så det ska verkligen bli jätteroligt. Det brukar vara bra banor och förhoppningsvis blir det mycket folk så det blir bra stämning, hoppas Joel Groth.

Redan idag, lördag, får vi se både Ängebosonen Mattias Jons kasta slägga och Joel Groth springa. Vid två-tiden kliver Jons in i kastringen och Groth tävlar i 4*100 meter som avslutar dagens tävlingar. I morgon, söndag, springer Joel Groth 200 meter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista