Akutmottagningarna saknar riktlinjer för patienternas långa väntan. Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Tvingades vänta i 13 timmar på akuten i Gävle

3:38 min

Flera av landets akutmottagningar saknar vettiga riktlinjer för hur patienter ska hanteras och tittas till i väntan på läkarundersökning. Det framgår av en kartläggning från Högskolan i Borås som TT tagit del av. 

Patienter som fått en första medicinsk bedömning riskerar att bli lämnade ensamma i timmar med sin oro. 

Siv Täge i Sandviken, som är astmatiker och som nyligen hade drabbats av proppar i lungorna, kände sig totalt bortglömd när hon fick vänta tretton timmar på att bli undersökt av en läkare på akuten i Gävle.

– Man är väldigt orolig när man sitter där och inte vet vad som händer. Om man har proppar i lungorna så måste det ju åtgärdas fort, säger hon.

Hanna Höghielm, som är verksamhetschef på akuten i Gävle, förklarar att patienter med svårare, livshotande tillstånd alltid går först. Hon är inte alls nöjd med hur Siv Täges akutbesök utspelade sig. Akutmottagningen strävar efter att ingen patient ska behandlas mer än fyra timmar på akutmottagningen.

– Jag har full förståelse för Siv Täges upplevelse. Självklart vill ingen sitta i 13 timmar på akutmottagningen, säger Hanna Höghielm.

Reporter: Staffan Mälstam/Sveriges Radio P4 Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista