1 av 2
Monica Pehrson som driver klädbutiken Stor & Fin har tappat många kunder sedan början av maj då Bollnäs kommun stängde av Björkhamregatan. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
2 av 2
Eva Johansson driver Gärdets Blomsterhandel. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Bollnäsföretagare har förlorat både kunder och pengar efter kommunens vägavstängning

1:45 min

Flera företagare på Gärdet i Bollnäs har drabbats hårt av kommunens vägarbete i sommar.

Genomfartsleden Björkhamregatan har varit stängs sedan början av maj och flera kunder har inte tagit sig fram till butikerna. Det upplever Monica Pehrson som äger klädbutiken Stor & Fin.

– Vi har minskat kundunderlaget något alldeles otroligt. Vi har gått back hemskt mycket varje månad, för folk har ju inte trott att de kan åka hit.

Vad får det här för konsekvenser?

– Händer det inget drastiskt nu när vägen öppnas, så att vi får mer försäljning, är vi beredda att lägga ned. Det här går inte längre. Det är jättetungt.

Det är inte bara Monica Pehrson som förlorat kunder under de fyra månader som Björkhamregatan varit avstängd. Även skoaffären och Eva Johansson som driver Gärdets blomsterhandel har drabbats hårt.

– Jag förlorade ganska mycket på morsdaghelgen och studentexamensdagarna, berättar Eva Johansson.

– Jag har minskat ner personal så klart och har jobbat själv hela sommaren.

I början av maj stängdes Björkhamregatan av för genomfart och skyltarna om avstängningen sattes upp vid rondellen utanför Röda Korset. Trots att själva vägarbetet skedde hundra meter längre fram. Det drabbade bland annat skoaffären och blomsterhandeln.

Företagarna Eva Johansson och Monica Pehrson är kritiska till den bristfälliga information som de fått av Bollnäs kommun.

– Vi fick absolut ingen information alls. En dag när vi kom hit var vägen helt plötsligt uppgrävd. Det hade inte varit så svårt att samla oss alla och komma fram till en lösning på problemet. Men tyvärr så hände inte det och därför ser det ut så här, säger Monica Pehrson.

– Jag kom hit en morgon och då var vägen avstängd från båda hållen. Man trodde inte att man skulle ta sig till jobbet ens, menar Eva Johansson.

Kommunens Gatuchef Urban Kling skriver i ett e-postmeddelande till P4 Gävleborg att vägombyggnaden har varit och är väldigt omfattande, samt att man stött på miljöfarligt avfall i marken som senarelagt arbetet ungefär en månad.

Han skriver också att Bollnäs kommun har informerat allmänheten fortlöpande på sin hemsida och via dagspress.

Vägombyggnaden skall vara avslutad före november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista