1 av 5
Sjön Malmjärn är omkring fyra kvadratkilometer stor. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio
2 av 5
Sågdammens yta är en och en halv meter lägre än normalt. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
3 av 5
Malmjärnsbäckan - ett Döda Fallen i miniatyr. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio
4 av 5
Iréne Johnsson saknar byns vattenspegel. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
5 av 5
Eric Thögersen tycker att vattennivån i sjön är för låg. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio

Vattenkrig i Torsåker

1:59 min

I Torsåker har den två kilometer långa Malmjärnsbäcken som avvattnar Torsåkersbornas badsjö Malmjärn helt torkat ut gångna torra  sommaren. Därmed har också den förr så vackra sågdammen i byn Ho nedströms förvandlats till en grund gyttjepöl som nu bara häger och mink kan ha glädje av.

Byborna däremot, är lika besvikna över att bäcken med dess tidigare rika djurliv av bland annat bäckröding och flodkräfta nu har sinat, som att den för byn viktiga samlingsplatsen Sågdammen totalt har torkat ut. Vattennivån i den lerpöl som återstår är en och en halv meter lägre än normalt konstaterar Iréne Johnsson, lantbrukare i Ho:

– Här har vi tidigare kunnat ha båt och barn har alltid badat och fiskat i dammen. Längre tillbaka var det vanligt att byns kvinnor skurade sina mattor vid strandkanten, berättar hon.

Bäcken har stängts av

Orsaken till vattenbristen i Ho är att sommarstugeägarna kring sjön Malmjärn sett till att hålla luckorna till utflödet i Malmjärnsbäcken stängda denna torra sommar. Sjöns vattennivå är ett evigt tvisteämne bland de boende kring sjön och i våras öppnades luckorna för fullt för att undvika översvämning. Vattennivån blev då enligt mångas tycke för låg och sedan dess har inte en droppe ytterligare vatten släppts ut.

Vattenbrist också i sjön

Sjön Malmjärn är stor så det kan tyckas småsnålt - men det håller inte Eric Thögersen som har stuga där inte riktigt med om.

– Nej, vi har ont om vatten. Det märker man vid badplatsen där vattnet inte längre ens når till naveln när man kommer utanför bryggan, säger han.

Ingen tar längre ansvar

Därmed är intressekonflikten ett faktum. Eric Thögersen som själv inte tagit aktiv del i avstängningen saknar också han den porlande Malmjärnsbäcken, samtidigt som Iréne Johnsson har full förståelse för sommarstugeägarnas sparsamhet med sjöns vatten. Nej, ska någon ansvarig pekas ut får det bli Hofors kommun som inte alls brytt sig om vattenregleringen i Malmjärnsbäcken, säger hon.

– Tidigare, under alla år, skötte sågverksägaren i Ho den saken. Efter dennes bortgång har uppgiften fallit i glömska och i dag tycks kommunen inte ens känna till att bäcken existerar, konstaterar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista