Konstverket Kapslarna i Gävle "utsmyckades" någon gång under helgen. Foto: Staffan Mälstam / Sveriges Radio

Här är den nya konstkuppen i Gävle

1:01 min

De senaste veckorna har konstdebatten varit intensiv i Gävle och allt från rondelljeepar till akvarium har diskuterats. Kanske var det nästa inlägg i konstdebatten som kom någon gång under helgen då någon placerade två stolar och ett bord på det omdebatterade konstverket Kapslarna vid Murénbron i Gävle.

Verket Kapslarna uppfördes 2001 och är tänkt att symbolisera hur många Gävlebor lämnade Gävle och Sverige för att migrera till USA. Konstnären heter Mikael Lundberg och han tror att en av anledningarna till att konstverket nu angrips är att det är så slarvigt skött.

– Gävle har uppenbarligen skapat en tradition av att reagera på offentlig konst men å andra sidan har jag varit rätt irriterad själv på att det inte sköts om. Det ser förjäkligt ut. Man lägger en massa pengar på att skapa offentlig konst men inga pengar på att underhålla det och det är tråkigt.

Tror du att det är för att den inte underhålls som folk tar sig friheten att förändra det med cyklar och nu bord och stolar?

– Ja, det är ju uppenbarligen en protest från början när man har ställt cykeln på den och sedan har det skapat en tradition där borden och stolarna står där för att någon tog initiativet att ställa cykeln där och nu har man börjat ställa andra saker på den, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista