1 av 2
Smältvatten från Ektippens snödeponi. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
2 av 2
Bengt Halvardsson. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio

Oro för miljöfarligt snövatten i naturreservat

1:53 min

Varje vinter dumpas tonvis med snö på Ektippens snödeponi i Söderhamn. Men hur vattnet som rinner från deponin ned i Lugnsjöns naturreservat påverkar miljön har kommunen fortfarande inte tagit reda på.

I 60 år har Bengt Halvardsson bott vid Lugnsjön. Han har kunnat följa processen där den fågelrika sjön i naturreservatet växt igen allt mer.

Och i med de senaste årens snörika vintrar så har Bengt Halvardsson blivit allt mer oroad över att potentiella gifter från de tiotusentals kubikmeterna snö ska öka växtligheten ytterligare i det redan näringsrika området.

– Jag är orolig för att sjön ska bli övergödd. Allt som tippas på Ektippen är ju farligt avfall och det får inte tippas i havet, men att tippa i sjön det går tydligen bra, säger Bengt Halvardsson som bor nära sjön.

För att få svar på sina frågor har han skrivit till kommunens miljöinspektör Herman Claesson och krävt provtagning. Men enligt Herman Claesson har det ännu så länge inte gjorts några analyser av hur sjön påverkats.

– Det flesta föroreningar man har i snön som röjs är på högtrafikerade vägar, men det har vi inte i på så många ställen i Söderhamns kommun, säger Herman Claesson.

Tills vidare nöjer sig alltså bygg- och miljöförvaltningen med att få svar över vilka mängder snö som kommer till Ektippen och följer bland annat undersökningar som tekniska högskolan i Luleå genomför om hur snödeponier påverkar naturen.

Medan Bengt Halvardsson ser snödeponin som ett potentiellt hot så talar sig miljöinspektör Claesson varm för Lugnsjön som en effektiv våtmark som tar hand om näringsrika ämnen på naturligt sätt innan det når havet. Och att den ligger i ett naturreservat har ingen avgörande betydelse, menar han.

– Det finns inga unika fiskbestånd eller sällsynta växter i sjön, utan reservatet har ett annat syfte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista